Nye EU Roaming regler 2017

EU roaming 2017

 EU Roaming ( mobiltrafik på udenlandsk netværk)

EU har besluttet at roaming i EU lande bliver frit pr. 15 juni 2017. Helt frit bliver det dog ikke. Grunden er de store prisforskelle på især data i EU landene.

Nogle selskaber sætter priserne op, andre laver nye produkter og pakker, andre følger EUsFair use grænse.

Her kan du se hvad de nye regler betyder for dit Uni-tel mobilabonnement

Vores samarbejdspartner Uni-tel har valgt at mobilabonnementerne ikke skal stige pga. de nye regler.

Tale bliver frit, så du kan benytte din inkluderede tale i EU. Det samme gælder for SMS.

Dataroaming er dog en smule mere kompliceret.

Priserne på data er nemlig meget forskellige i EU landene. I Danmark fx er priserne lave, så det betyder, at hvis en kunde hos et dansk teleselskab dataroamer i et af de dyre lande, så sender teleselskabet i dette land regningen videre til det danske selskab. Problemet med ulige konkurrence og teleindustriens frygt for misbrug af dyr data, har EU forsøgt at løse ved at indføre en fair use grænse. Denne grænse svarer til, at du må data roame indtil det dobbelte af prisen på dit samlede abonnement.

Prisen det beregnes ud fra er fastsat af EU og nu på 57,50 pr gb. Prisen nedreguleres de næste 5 år, for at ende i 15,- pr gb i 2022. Pr. 1 januar 2018 er den reguleret til 44,60 pr gb. 

Et eksempel er måske på sin plads.

Har du et Uni-tel mobilabonnement, der koster 118,00  pr. mdr. kan du roame for det dobbelte i EU.  Du  kan altså bruge data i EU lande for 236,00. Beregnet ud fra EU’s pris pr 1 jan  2018 på kr. 44,60 pr. gb, kan du således benytte lidt over 5 gb. Selvfølgelig kan du max bruge det data der er i dit abonnement.

Hvis forbruget overstiger fair use grænsen, modtager du en SMS med information om, at grænsen er nået, og at der nu takseres ( pr jan 2018) kr. 44,60 pr. GB data, der bruges yderligere. Dog højst indtil et forbrugsloft på kr. 450,-. I takt med at de oprindelige 57,50 pr gb nedsættes vil du altså kunne benytte mere data i EU i årene fremover.

Når der i ovenstående refereres til EU, så skal det bemærkes at Unitel har lagt EØS landene med i den pulje

Her kan du læse mere om EU’s regler. ( på engelsk)