Regler for videoovervågning

Der findes nogle ret klare regler for videoovervågning, kamera og ITV og det er vigtigt at du har sat dig ind i disse regler.

Der gælder forskellige regler, om det er i en virksomhed eller om det er til privat brug. Det er bestemmelser både i TV-overvågningsloven og Persondataloven der gælder. Der arbejdes på at lave et samlet regelsæt som sammensætter alle reglerne, og det vil unægtelig blive lettere når det sker.

I følge Lov om TV overvågning er definitionen af overvågning: “….. forstås vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning ved hjælp af fjernbetjent eller automatisk virkende tv-kamera, fotografiapparat eller lignende apparat”.

Har du allerede kameraovervågning eller påtænker du at få det, så husk at registrer dine kameraer i Politiets kamera register. I forbindelse med politiets efterforskning af kriminalitet, kan tv-overvågning være af stor betydning for efterforskningen.  Se mere om register og gå til registrering.

Den 1. juli 2020 trådte en ændring i retsplejeloven i kraft. I korte træk må politiet overtage videoovervågning hos privatpersoner og private virksomheder, hvis det kan bidrage til at opklare forbrydelser, som kan give mere end seks års fængsel.

Videoovervågning regler for private

Du må gerne: Overvåge dit hjem og overvåge med udendørs kameraovervågning på dit eget private udendørsareal, såsom have, indgangsparti og indkørsel.

Du må ikke: Overvåge udenfor skel, fx udover fortovet, på en sti, offentlig vej eller naboens grund.

Skal der skiltes med at området overvåges: Ved privat overvågning på områder, hvor der er det der kaldes almindelig adgang og færdsel, skal opsættes tydelig skiltning, der oplyser om overvågningen. Ved alm. færdsel forstås fx postbud, renovation og babysitter.

Men selvom du går ind under reglerne hvor skiltning kan undgås, hvorfor så ikke gøre det alligevel ? Der er en stor præventiv virkning i at skilte med at man videoovervåger, så hvorfor dog ikke benytte sig af den effektive virkning.

Ingen regel uden undtagelse:

Der er faktisk en undtagelse i ovennævnte regler. Det er ikke en undtagelse der ofte benyttes, men vi vil nævne den alligevel. Hvis du ikke lagrer og gemmer dine overvågningsbilleder der laves på et område med almindelig færdsel, så er det i orden at undlade skiltning. Men selvfølgelig forsvinder ideen med overvågningen, hvis ikke billederne gemmes.

Læs mere om privatalarm uden abonnement eller om alarmsystem til hjemmet her

Regler for videoovervågning for virksomheder

Her gælder nogle lidt andre regler end for en privat.  

For på områder med erhverv, må virksomheden eller den der har rådighed over området, gerne foretage kamera og videoovervågning af sine arealer og indgangspartier. Også selvom området er med almindelig adgang og er offentlig tilgængeligt.

Her skal man dog altid opsætte tydelig skiltning, som oplyser om at området er videoovervåget.

Derfor kan banker, butikscentre, lagerbygninger o.s.v foretage overvågning uden problemer.

Hvad er den rigtige erhvervsløsning for dig?

Bør du få opsat 1, 3 eller 5 overvågningskameraer – eller burde du blot installere en alarm? Der er flere overvejelser bag valget, og her vil vi gerne hjælpe med vores store erfaringer indenfor overvågning af erhvervslokaler. 

Hvis du vil have hjælp til at finde den rigtige løsning og evt. opsætte et alarmsystem til erhverv, så ring til Per Skott der er afdelingsleder for alarm- og overvågning, på telefon  96264450

Vores alarmsystemer til erhverv, fås desuden uden abonnement, sådan at de er omkostningseffektive for jeres virksomhed. 

Må jeg dele billeder fra overvågning ?

Her er det persondataloven som træder i kraft

Uanset om det er overvågningsbilleder fra privat eller en virksomhed, så må du ikke dele eller offentliggøre dine billeder. Det må kun politiet.

Faktisk er der tilfælde hvor der er faldet bødestraffe i sager, hvor billeder er blevet delt på facebook.

Overvågningsbilleder der har et kriminalitetsforebyggende formål må ikke gemmes i mere end 30 dage, hvorefter de skal slettes.

Overvågning i boligforeninger

Reglerne for overvågning i boligforeninger er måske ikke helt så klare som for private og virksomheder. Her skal faktisk søges om tilladelse for at overvåge.

Vi anbefaler at du henter og læser den gratis vejledning, som datatilsynet har udarbejdet om netop videoovervågning i boligforeninger. 

Vi har installeret overvågning for flere boligforeninger, og sidder også klar til at byde ind med en løsning på jeres opgave. Ring til Per Skott, på 96264450 

Kontakt til alarmfirma Lund & Erichsen

Vil du vide mere om dine muligheder for at sikre dine værdier med TV-overvågning,  så kontakt os via nedenstående

Bliv kontaktet

L&E som din alarm installatør:

Lund & Erichsen har over 30 års erfaring som leverandør og installatør af alarmløsninger.

Vil du høre mere om, hvordan kamera og videoovervågning, kan hjælpe med at sikre dit hjem eller din virksomhed, så udfyld formularen her til venstre.  

Ved at vælge L&E får du: 

Vigtigst af alt, så kan du stole på at vi sammen finder den bedste løsning til jer.

Vi har eksisteret i mere end 100 år, og lever af glade kunder. Det er din tryghed for, at du får den bedst mulige rådgivning og den rigtige løsning på dine udfordringer.